Thursday, 23 February 2017

Cannot receive email but can sent successfully?

Assalammualaikum kawan2..

nak share sikit ni kejadian hari ni..
ada sorang user ni, problem dia ni email dia selalu je tak receive.
fyi, user ni baru dapat computer baru lah. masa setup computer user ni, cantekkk je semua berjalan lancar gitew. hahaha..
pastu hari ke hari, email dia ni buat hal, send email boleh lepas, tapi, problem dia tak boleh receive email. Dok send/receive je keluar error.
Aku pun stuck. Sebab masuk file sharing boleh, masuk server boleh, guna internet pun ok. So network consider ok lah.

Aku ckp ngn dia, tunggu akak cuti lah atau halfday ke aku repair dia punya Microsoft Outlook 2016 tuh.
Di jadikan cerita, akak tu pun halfday hari ni. Maka, mula la sesi menggodeh dia punya Outlook.
First, aku repair dia punya Outlook. Successful repaired.
Second,  aku remove email profile, aku create semula. Ehhhh tak boleh jugak. Still send/receive error.
Third, aku berpendapat, mungkin Microsoft Office Outlook 2016 ni gila agaknya. So, aku install MS Outlook 2003, old version yg user ni guna dulu.
But still, incoming mail failed. Outgoing success.
Aku dah mula nk mengamuk.

Tp, chill2, aku tepon lah vendor yg handle email server ni. Cite punya cite, dia pun suruh lah aku screencap error tu. As usual. Aku pun email lah kat beliau.
Lepas tu dia reply lah suggestion, yg pd aku, tak membantu pon. hahaha..
Boleh tengok lah error tu dengan suggestion dari vendor kat bawah :-

Ni lah error yang dok kuar tu yang menyakitkan hati iolss

Ni pulak suggestion dari vendor, suh check port incoming. Hmm.. Memang selama ni aku tak tahu lah port incoming tu berapa? Dah beratus email aku setup, takkan lah aku boleh jadi bengong plak nak letak port salah..Hmm... Tp, yelah, org berbudi kita berbahasa. Thanks jugak lah vendor. huhu 



Ok, lepas dah give up dgn suggestion vendor tuh. Dok belek2 computer user ni, update windows sudah, troubleshoot network sudah. Last2 aku ternampak ada 2 antivirus!!

Instinct aku kuat mengatakan, Antivirus ni punca masalah semua ni!!

Ada dua antivirus, :-
1) Quick heal (Antivirus company)
2) Norton Anti virus ( Free trial version )

Aku pon lantas uninstall Norton antivirus tu. AND YOU KNOW WHAT, lepas je uninstall, aku send/receive email, berdesup masuk incoming mail.

Geram tol aku sebab dekat 3@4 jam aku ngadap benda ni. hahahahah
Lega problem dah setel!
Syukur Alhamdulillah, dapat ilmu baru! huhuhuhu

Lepas tu punya excited, aku pegi tepon vendor tu ckp problem dah solved. Vendor tu mati2 ingatkan suggestion dia tu berhasil. kahkahkah.. aku pun cite lah rupa2nya sebab antivirus blablabla...
-_-

ok guys, saje nak share kot2 lah ade yang hadap problem ni. silap aku jugak masa setup computer user ni dulu, tak remove si Norton ni dulu sebelum install Antivirus company.

sekarang dah boleh silang kaki tengok youtube~ hewwhewww


6 comments:

  1. hahaha kesiannya. dah stress2 4 jam nak selesaikan masalah rupanya punca dia antivirus je kan? kenapa jadi macamtu? dia block ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah dia block incoming mail, kalau ada attachment dia block.. kat mana efficient nye tuh.. huhu.. betul2 secure antivirus nih..

      Delete
  2. Huihh sampai dua antivirus, mungkin sbb tue emel tak boleh trima.. diorng mesti confius dengan emel-emel nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah psl, ada 2 askar yg berperang.. sampai di block nye email masuk.. hewhew

      Delete
  3. power lah cik puan boleh jumpa jalan pnyelesaian. kalau sy memang malas dah nak guna kalau tak berapa penting sgt. mungkin terpaksa tanya org j.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. terpaksa awak.. selagi tak settle, 100 kali lah sy asek kena call je.. lebih baik sy settle kan cepat2 demi ketenangan hidup.. kih22

      Delete

Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara