Monday, 6 March 2017

Perbezaan resepi Kari Ikan dan Kari Daging/Ayam

Assalammualaikum :)

Hari ni aku dapat ilmu baru. Ilmu ni mungkin kalau otai2 atau mak2 atau nenek2 baca mungkin akan cakap "Yek eleh, baru tahu ker??!! kesiannn.... " -_-

Tapi serious lah memang aku baru tahu! hahahaha..

Citenya macam ni, hari ni aku bercita-cita nak masak kari ikan tongkol. Padahal sebelum ni aku pernah masak kari ikan, tapi dah lama lah, so resepi pon lupa. Kalau kari ayam aku still ingat lagi.
Tapi kari ikan ni aku teringat dia lain sikit bahan nya . So aku pun google lah resepi kari ikan.

Dah google, ok terus hadam dalam kepala. Tapi, kebanyakkan resepi aku tengok takda letak rempah 4 sekawan tu, iaitu kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih. Aku dah start confuse lah! memang tak letak ke apa ni, kalau letak jugak jadi apa? hahaha..

Google punya google, rupanya kari ikan memang tak letak la dol rempah 4 sekawan tuh! Tapi dia letak halba campur! 4 sekawan tu letak kalau nak masak kari daging atau ayam saja. Ok, so sekarang hadam dalam kepala, paku jangan bagi keluar okay! hahaha.

OK jom kita tengok rupa rempah 4 sekawan dengan halba campur :-


 Untuk Kari Daging/Ayam : Guna rempah 4 sekawan
Ni lah 4 sekawan : kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih




Untuk Kari Ikan : Guna Halba Campur atau Halba sahaja
Halba Campur : Halba, halba putih, jintan putih, jintan manis, biji sawi

 OK lah untuk full resepi Kari Ikan Tongkol, nanti aku update selepas aku masak malam ni ya. InsyaAllah.. Harap2 balik keje ni adalah ikan tongkol kat pasar tuh. huhu





1 comment:

  1. ooo baru tahu yg kari ikan tak perlu 4 sekawan tu. sy blm pernah cuba buat kari ikan. kari ayam yg selalu!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara