Friday, 25 March 2016

How to Hard Reset Your Phone - Samsung

Salam Jumaat,

Hari ni belajar benda baru, malam tadi phone husband dia tukar pattern lock. Then, suddenly, entah macam mana dia lupa pattern baru dia tu untuk unlock. So after several times dia try, tiba2 terus keluar page suruh enter google account username and password. Satu hal plak si husband nih, semua benda dia tak ingat, account gmail semua tak ingat. So stuck kat situ. Pastu aku malas nak pikir, aku tido jelah mlm tadi. Sapa suruh tukar2 lock phone kan. Padan muka. ngeh ngeh

So pagi tadi, bangun tido, aku check phone dia still suruh masukkan google account. Aku terus google je guna phone aku macam mana nk reset password ke and so on.
Then, aku jumpa the only solution is to hard reset the phone lah.
Then, aku keluarkan simcard and memory card and follow the steps.
Here we go :

1) Shutdown phone
2) Press Volume Key (up and down) + press power key + press home key
    (semua ni serentak, pandai2 la nak menggayakan macam mana haha)
3) Bila screen dah keluar samsung, release power key, but still hold the volume key + home key
4) Then akan keluar black screen with options blue color font and yellow color font.
5) Select option > Wipe Data/Factory Reset
    * use volume up and down key to select and press home button to enter
6) Then, select > Yes, all user data
7) After complete, then select reboot system now.
8) Press android and setup details like time, date and install semula apps korang whatsapp, wechat, fb.

FINALLY! Thanks to google. Sebab buat benda ni, lambat aku pegi keje hari ni !!!

But, ada advantage and disadvantage by sharing this

Advantage :

1) Boleh guna semula phone

2) Buat sendiri, tak perlu hantar kedai

Disadvantage:

1)  Pencuri phone akan salah guna this info untuk kepentingan diaorang.


Btw, im sharing this for good, yang salah gunakan info ni, hanya Allah S.W.T sahaja yang dapat membalasnya.



 

4 comments:

  1. Terima kasih untuk infonya.. kebetulan henfon saya pun tak boleh masuk sebab lupa password.. thanks yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.. sharing is caring kan.. hehe.. thanks utk google jugak.. ;)

      Delete
  2. Such an informative post . jimat service format sebanyak RM15 . ahaks

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
 
Copyright by Blog Cik Fara